New York rent receipt for cash, money orders, and requested checks

New York Real Property Law § 235-e requires a written receipt for residential rent paid in cash or anything but a personal check. Fill the form and download a PDF in your browser.

Rent receipt form

The PDF is built on this device. Closing the tab clears the form.

Landlord / property

Tenant and property

Payment

Payment method

Batch (optional)

Make one receipt per month, numbered in order, in a single PDF.

Receipts per page

PDF options

Paper

How to fill out a rent receipt

New York rent receipt rules

For residential rent paid in cash, or by any instrument other than the tenant's personal check, New York Real Property Law § 235-e requires a written receipt that states (1) the date, (2) the amount, (3) the identity of the premises and the period for which paid, and (4) the signature and title of the person who received the rent.

A tenant may request, in writing, a receipt for rent paid by personal check. After that request, the same written receipt is required, and the request lasts for the rest of the tenancy unless the tenant says otherwise. Cash-receipt records must be kept for at least three years. Same section, subdivision (b).

If the rent is handed over in person, the receipt is due immediately. If the rent is sent another way, the receipt is due within fifteen days after it is received. Same section, subdivision (c).

FAQ

Does New York require a receipt for cash rent?

Yes, for residential rent. Real Property Law § 235-e requires a written receipt when rent is paid in cash or by any instrument other than the tenant's personal check.

What if the tenant pays by personal check?

The tenant may request a receipt in writing. After that request, the landlord must give the same kind of written receipt, and the request lasts for the rest of the tenancy unless the tenant says otherwise.

How soon must the New York receipt be given?

If the payment is handed over in person, the receipt is due immediately. If the payment is sent another way, the receipt is due within fifteen days after it is received.

Does this PDF replace the statutory receipt?

It can hold the fields § 235-e names (date, amount, premises and period, signature line and title). Whether a given PDF meets the statute depends on how you fill it and how you deliver it. This is not legal advice.